Odjel za otorinolaringologiju

Voditelj Odjela za otorinolaringologiju

 • Prim.dr.sc. Stjepan Grabovac dr.med.spec. otorinolaringolog-subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata

Glavna sestra Odjela za otorinolaringologiju

 • Vesna Pleskalt, bacc. med. tech.

Liječnici

 • Dr. sci. Stjepan Grabovac prim. dr. med. specijalist otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, viši predavač VUB, v.d voditelj odjela
 • Vesna Malčić-Dalipi dr.med. specijalist otorinolaringolog, subspecijalist audiolog
 • Ljiljana Čujić dr. med. specijalist otorinolaringolog, subspecijalist fonijatar
 • Snežana Vorona dr. med. specijalist otorinolaringolog
 • Andrea Strahija Šokac dr. med. specijalizant
 • Matej Heštera dr. med. specijalizant
 • Marko Lagančić dr. med. odjelni liječnik

Telefon

 • odjel 043-279-235,
 • ambulanta 043-279-255

Raspored rada polikliničko-specijalističkih ambulanti
Rad u poliklinici se odvija kroz dvije opće Otorinolaringološke ambulante, subspecijalističke ambulante- Audiologije i Fonijatrije, dijagnostike- Audiološke ambulante, Plastične kirurgije i endoskopske ambulante.
Radno vrijeme:
Opće Otorinolaringološke ambulante           08 – 14 h Ponedjeljak – Petak
Ambulanta za Audiologiju                               08 -10.30 h Ponedjeljak –Petak
Ambulanta za Fonijatriju                                 12 – 14 h Srijeda
Audiološka dijagnostika                                   07 -15 h Ponedjeljak –Petak
Endoskopska ambulanta                                 08-12 h Ponedjeljak, Srijeda
Plastična kirurgija                                            Četvrtak
Hitni pacijenti se zbrinjavaju kroz OHBP
Dnevni odmor 10.00-10.30 h
Pacijenti se za preglede naručuju preko centralnog upisa ili odabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite. Za dijagnostičke preglede upisuje specijalist otorinolaringolog nakon pregleda i svoje indikacije
Posjete na odjelu dozvoljene od 14 -16 h
Informacije za bolesnike od 14-15 h

Na Odjelu radi 17 djelatnika: tri liječnika specijalista sa subspecijalizacijama i dva specijalizanta otorinolaringologije, dvije medicinske sestre prvostupnice sestrinstva, 9 srednjih sestara, od kojih jedna pohađa višu medicinsku školu i jedan administrator. Operacijska i dijagnostička oprema Odjela je na zavidnoj razini. Godišnje se na Odjelu hospitalizira oko 800 bolesnika čime se ostvari oko 5000 bolničkih opskrbnih dana. Ambulantno se pregleda oko 8000 bolesnika i izvede oko 1500 operacija. Operativni program vrlo je širok i obuhvaća gotovo većinu operacija ORL područja: mikrokirurške i estetske operacije uha, endoskopske i estetske operacije nosa i paranazalnih šupljina, operacije dobroćudnih i zloćudnih tumora ždrijela i grkljana sa ugradnjom govorne proteze, rekonstrukcije ždrijela i jednjaka s miokutanim režnjevima, operacije velikih žlijezda slinovnica s kirurgijom ličnog živca, operacije tumora vrata i štitne žlijezde te svih vrsta tumora kože glave i vrata. Liječnici Odjela su kroz njegovo postojanje bili aktivni sudionici na preko 100 domaćih i stranih kongresa i tečajeva iz područja otorinolaringologije, maksilofacijalne, plastične i endoskopske kirurgije, alergologije i drugih medicinskih struka. Objavili su preko 200 radova u stručnim časopisima. Otorinolaringološki odjel je i nastavna baza za učenike srednje medicinske škole kao i za studente sestrinstva Veleučilišta u Bjelovaru. Nove tehnike operacija kao što je radiofrekvencijska tonzilektomija uvrstile su Odjel u sam vrh takvog načina operiranja tonzila u Hrvatskoj čemu svjedoče i brojni liječnici koji su došli kod nas učiti taj način operacije (Šibenik, Karlovac, Varaždin, Virovitica, Sisak, KBC Zagreb).
Danas Djelatnost za bolesti uha, nosa i grla svojim ljudskim i materijalnim potencijalima predstavlja moderan Odjel koji je sposoban odgovoriti svim medicinskim izazovima 21. stoljeća.

Početak današnjeg Odjela otorinolaringologije seže u sada već davnu 1953. godinu prošlog stoljeća kada je dolaskom dr. Josipa Miokovića iz Osijeka otvoren Odjel za bolesti uha, nosa i grla kao peta djelatnost tadašnjeg Medicinskog centra Bjelovar. Odjel je bio smješten u sklopu Kirurgije, a potom i zgrade Interne. Dr. Mioković obavio je pionirski posao počevši od ekipiranja osoblja pa do nabavke instrumentarija. Kakav je bio stručnjak govori i činjenica da je obavljao radikalne trepanacije sljepoočne kosti dlijetom i čekićem pod kontrolom oka kod pacijenata sa kroničnim upalama uha koje su tada bile dosta česte. Vršio je operacije “krajnika“ u lokalnoj i „eter“(rauš) narkozi, operacije iskrivljene nosne pregrade, polipa nosa u lokalnoj anesteziji te niz drugih operacijskih zahvata. 1966. godine je na specijalizaciju primljen Dr. Juraj Piškorić , liječnik velikog znanja nakon umirovljenja Dr. Miokovića 1978. godine postaje voditelj djelatnosti. Dr. Piškorić je bio odličan dijagnostičar, pravi praktični otorinolaringolog. Kao i Dr. Mioković i Dr. Piškorić ima čast formiranja Odjela koji se izgradnjom zgrade “nove“ bolnice 1979. godine u nju useljava 19. lipnja gdje se i danas nalazi.