Centralno naručivanje pacijenata i liste čekanja

Naručivanje pacijenata

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (MZSS) pokrenulo je projekte ”Nacionalna lista čekanja” i ”eNaručivanje” kojih je cilj skraćivanje lista čekanja u Republici Hrvatskoj, kao i transparentnost naručivanja te jednakost u dostupnosti zdravstvenih usluga u svim dijelovima i za svakog osiguranika. Također je MZSS obvezalo sve bolničke ustanove da formiraju Jedinicu za centralno naručivanje pacijenata.

Načini naručivanja za zdravstvene usluge:

 • liječnik obiteljske medicine može izvršiti narudžbu pacijenta na specijalistički pregled/dijagnostičku pretragu putem e-naručivanja. Potvrdu o narudžbi izdaje liječnik osobno nakon što izvrši narudžbu
 • liječnik obiteljske medicine može uputiti zahtjev za termin, u tom slučaju će djelatnici Centralnog naručivanja kontaktirati pacijenta te ga obavijestiti o dodijeljenom terminu
 • pacijent se može naručiti osobno putem elektronskog naručivanja, e-mail: narucivanje@obbj.hr

U privitku je potrebno priložiti e-uputnicu liječnika obiteljske medicine ili internu uputnicu i nalaz specijaliste s indiciranom zdravstvenom uslugom.

Navedeni dokumenti moraju sadržavati ispravne podatke pacijenta:

ime, prezime, adresu, telefon i MBO pacijenta. Potvrda o narudžbi će u najkraćem mogućem roku biti dostavljena na adresu elektroničke pošte pošiljatelja (pacijenta).

 • po izdanoj eUputnici pacijent se može naručiti dolaskom na lokaciju Centralnog naručivanja sa svojim MBO-om kao ključnim podatkom sa zdravstvene iskaznice što je temelj za dohvat i rezervaciju eUputnice.
 • pacijent se može naručiti internom uputnicom liječnika specijaliste dolaskom na lokaciju Centralnog naručivanja uz predočenje nalaza specijaliste s indiciranom zdravstvenom uslugom.

Navedeni dokumenti moraju sadržavati ispravne podatke pacijenta: ime, prezime, adresu, telefon i MBO pacijenta.

Otkazivanje zakazanog termina:

Ukoliko pacijent nije u mogućnosti doći na zakazani termin pregleda ili pretrage, potrebno je otkazati narudžbu najkasnije 2 dana prije zakazanog termina:

 • direktno na lokaciji Centralnog naručivanja ili pozivom na telefonski broj 043/279-171
 • e-mailom: e-usluge.hzzo.hr/otkazivanjenarudzbe ili narucivanje@obbj.hr
 • kod liječnika obiteljske medicine (ukoliko je on izvršio narudžbu)
 • pozivom na besplatni broj Bijelog telefona 0800 7999

 

PROCEDURA ZA NARUČIVANJE PACIJENATA NA MR PREGLEDE

 • Pacijent s e-uputnicom koju izdaje obiteljski liječnik po preporuci specijaliste naručuje se na MR preglede e-mailom ili osobno na Jedinici za centralno naručivanje OB Bjelovar

Jedinica za centralno naručivanje upisuje pacijente za MR preglede mozga, kralježnice i zglobova u terminima ponedjeljkom, utorkom i petkom u prvi slobodan termin. Pacijentu se izdaje potvrda o narudžbi ukoliko se osobno naručio.

 • Ukoliko administrator Jedinice za centralni upis nije siguran u postojanje potrebe za prioritetnijim upisom prosljeđuje e-mail ili pacijenta na Odjel radiologije.
 • Pacijenti koji imaju proritetan upis po preporuci specijaliste neurologije za neuroradiološke preglede ili ortopeda, traumatologa ili reumatologa za MR preglede osteomuskularnog sustava naručuju se, uz pregled medicinske dokumentacije, na šalteru Odjela radiologije OBBJ.
 • Srijedom se na Odjelu radiologije Opće bolnice Bjelovar rade MR pregledi isključivo dojki i zdjelice po ginekološkom protokolu, te se za navedeno upisuje osobno na Odjelu radiologije zbog specifične pripreme za preglede.

MR dojki se kod žena generativne dobi radi samo u prvoj polovini ciklusa, najbolje od 5. do 12.-og dana od prvog dana menstruacije, dok žene u postmenopauzi mogu raditi pregled u bilo koje vrijeme.
MR dojki se radi uvijek uz i.v. aplikaciju paramagnetskog kontrasta, osim kod sumnje na rupture silastičnih implantanata, stoga pacijent mora priložiti nalaze serumskog kreatinina (ne starijeg od dva tjedna) i potpisati suglasnost za primjenu istoga.
Pacijentica mora donijeti nalaze ranije učinjene obrade dojki, mamografiju i ultrazvučni pregled, te specijalističke nalaze uključujući nalaze biopsije ili citopunkcije.

 • Pacijenti sa implantiranim umjetnim pužnicama, pumpicama za inzulin, nekim vrstama elektrostimulatora srca i svim ugrađenim elektroničkim uređajima u principu imaju kontraindikaciju za pregled, osim u slučaju pismene potvrde kirurga/kardiologa/ortopeda / urologa i sl. koji je implantirao uređaj pacijentu da uređaj smije u magnetsko polje.
 • Za MR pregled zdjelice po ginekološkom protokolu pacijentica mora donijeti relevantnu medicinsku dokumentaciju i nalaz serumskog kreatinina.

Kod pregleda, u većini se slučajeva aplicira gel u vaginu, ponekad i u rektum, te se daje spazmolitik i.m. radi ublažavanja peristaltike crijeva koja ometa pregled.
Većinom se aplicira i paramagnetsko kontrastno sredstvo.

 • Četvrtkom se upisuju pacijenti za MR preglede abdomena i zdjelice kod muškaraca, uglavnom je upis onkoloških pacijenata stoga se pacijenti upisuju osobno uz predočenje medicinske dokumentacije na šalteru Odjela radiologije, a upisuje ih tehnolog nakon uvida u medicinsku dokumentaciju.

Termini se dodjeljuju prema prioritetima, novootkrivene maligne bolesti imaju prednost odnosno nastoje se poštovati termini zakazanih kontrolnih pregleda kliničara prvenstveno onkologa i hematologa.

Liste čekanja u Općoj bolnici Bjelovar

Na ovom dijelu portala biti će objavljivane liste čekanja pacijenata na odjelima Opće bolnice Bjelovar, sukladno Nacionalnom programu protiv korupcije koji je prihvatila Vlada republike Hrvatske.

Liste pacijenata biti će objavljivane u sljedećoj formi:

Ime i prezime pacijenta: Marija Banić
Broj osigurane osobe: 657 34784512

Šifra bolesnika

Datum Upisa

Datum prijema

MB657 34784512

05.01.2007.

28.01.2007.

Za pristup listama čekanja kliknite na sljedeći link:

Liste čekanja Opće bolnice Bjelovar

Klikom na donji link otvara se web stranica HZZO-a gdje se može obaviti provjera slobodnih termina za traženi zahvat kod drugih ustanova, te poslati zahtjev za otkazivanjem narudžbe:

Provjera slobodnih termina kod drugih ustanova i slanje zahtjeva za otkazivanjem narudžbe – HZZO WEB