XI. hrvatski psihijatrijski dani u Opatiji

Naše doktorice, specijalizantice psihijatrije, Jana Pušić i Dunja Drobac, uspješno su prezentirale našu bolnicu i Odjel psihijatrije, i tako se po prvi puta predstavile stručnoj i znanstvenoj psihijatrijskoj javnosti, službenim sudjelovanjem na stručnom skupu u Opatiji, koji se održao od 17.do 20.travnja 2014.godine.

Hrvatske psihijatrijske dane tradicionalno svake godine organizira , čiji je predsjednik prof.dr.sc. Vlado Jukić.

To je jedan doista specifičan stručni psihijatrijski skup, kojem je primarno središte zanimanja – pacijent, a realizira se isključivo prikazima različitih slučajeva tj. iskustvom kliničke prakse.

Kako je rekao prof. Jukić: „Hrvatski psihijatri, od najmlađih do najstarijih, prihvatili su hrvatske psihijatrijske dane kao svoj najdraži stručni skup. Atmosfera i vlastiti doživljaj sebe u okružju koncepcije hrvatskih psihijatrijskih dana te mogućnosti razmjene stručnih informacija kojima će koristiti odmah po povratku na svoja radna mjesta, doveli su do toga da svi vrlo rado sudjeluju, a posebno mladi psihijatri“.

Naše specijalizantice su prezentirale seriju prikaza slučajeva pod nazivom: „Facebook deluzije ili sumanute ideje povezane s društvenim mrežama“. U radu su prikazana četiri klinička slučaja pacijenata oboljelih od psihotičnog poremećaja, specifičnog po sumanutostima vezanim uz društvenu mrežu „Facebook“, koji su liječeni u Općoj bolnici u Bjelovaru, na Odjelu psihijatrije, krajem 2013.godine. Prikazani pacijenti oboljeli su od paranoidne psihoze, u okviru koje se kao simptom specifičan po sadržaju, javila sumanutost progona vezana uz popularnu društvenu internetsku mrežu. Bolničko liječenje je započelo klasičnim, a završeno antipsihoticima nove generacije, uz dodatak antidepresiva i anksiolitika. Time je uspostavljena remisija i gotovo potpuna funkcionalnost u svakodnevici, radnom i akademskom okruženju.Poruka ovog rada je usmjeravanje pozornosti na sveprisutnost interneta i društvenih mreža u svakodnevnom životu, što neminovno dovodi do njihovog uključivanja i u sadržaj sumanutosti u oboljelih osoba.

Ovim putem se srdačno zahvaljujemo sanacijskom upravitelju i Općoj bolnici Bjelovar, te tvrtkama Belupo i Jansen, koji su podržali i omogućili realizaciju ovog projekta.