Promocija knjige – Živjeti i voljeti nakon raka

Danas nam je bila velika čast biti pozvane i sudjelovati na trećem predstavljanju knjige Živjeti i voljeti nakon raka (urednici Veljko Đorđević, Marijana Braš, Danijela Štajner, Katarina Fuček), koja je nakon Suhopolja i Zagreba, danas, 22.travnja 2014.organizirana u muzejskom prostoru Starog grada u Đurđevcu.

Knjiga se može naručiti kod gospođe Danijele Štajner, predsjednice udruge Još jedan Dan! tel: 098-715-619;

i kod gospođe Katarine Sokač, predsjednice udruge Narcise, tel: 095-854-26-42.

Citiram tekst iz pozivnice:

Knjiga je nastala zajedničkim radom pacijentica oboljelih od raka, članova njihovih obitelji i terapeuta, koji su pokušali predstaviti i odgovoriti na najčešća pitanja, dileme, strahove ikrizne situacije kroz koje oboljela osoba i članovi obitelji prolaze kroz sve faze bolesti.

U knjizi su, između ostaloga, prikazane najčešće emocionalne reakcije na priopćavanje loših vijesti, najčešći psihološki /psihijatrijski poremećaji koji se mogu javiti tijekom raznih faza bolesti, moguće reakcije članova obitelji i prijatelja na bolest te reakcije na uznapredovalu bolest.

Prikazana je i velika važnost komunikacije na svim razinama u onkologiji, s naglaskom na promicanje medicine usmjerene prema osobi.
Veliku vrijednost ove knjige čine intimne ispovijesti oboljelih i članova njihovih obitelji, isprepletene sa dječjim crtežima, ilustracijama i zajedničkim fotografijama.
Urednici i autori željeli su naglasiti da su susret s rakom u prošlosti i susret s rakom danas dvije različite stvari, jer je rak danas u brojnim slučajevima kronična bolest, sa sve snažnijim i brojnijim pokretom preživjelih. Upravo zbog toga, važno je da se oboljeli, članovi njegove /njezine obitelji, zdravstveni profesionalci i i društvo znaju nositi i suočavati s često dugogodišnjom skrbi .

Život s rakom i život uz oboljelog od raka započinje bitkom protiv predrasuda i prihvaćanjem znanstvenih istina i činjenica o ovim bolestima kao i mijenjanjem nas samih. Ova knjižica je dokaz da se i nakon dijagnoze i liječenja raka može živjeti, uživati i voljeti.
Ova knjižica pokazuje i vrijednost uključivanja u aktivnosti udruga koje se zalažu za život u novom danu, koje se prepoznaju i osjete kao ljudi koji će svojim angažmanom očovječiti zajednicu i društvo u kome živimo. Život nakon raka je i put iz kulture bolesti u kulturu zdravlja, kao i prema kulturi dobra kojim želimo kročiti kao pojedinci, obitelj i zajednica.

Pozivamo Vas da tijekom čitanja knjige, zajednički proživimo kako se može živjeti i voljeti nakon raka!