Obilježavanje Međunarodnog dana suzbijanja nasilja nad ženama – 24.studeni 2011.

Međunarodni dan suzbijanja nasilja nad ženama, tradicionalno se obilježava 25.studenog svake godine. Ove godine, aktivno smo sudjelovali na okruglom stolu koji je organizirala Policijska uprava bjelovarsko bilogorska, 24.11.
Tema razgovora je bila Obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama, pod sloganom “Živim život bez nasilja”. To je ujedno bio i još jedan način za ostvarenje cilja te vrijedne akcije PU bjelovarsko bilogorske, kojom se želi senzibilizirati građane za probleme nasilja, potaknuti ih na prijavljivanje nasilja u obiteljima, a prije svega izgradnji kulture nenasilja među mladima.

U dvorani Croatia osiguranja, okupile su se brojne gošće koje su predstavile svoje radne organizacije i načine kako sudjeluju u problematici sprječavanja obiteljskog nasilja, kao i probleme sa kojima se susreću. Bile su to gđa. Đurđica Ištef Benšić, zamjenica gradonačelnika Bjelovara, gđa.
Renata Sedlanić iz Obiteljskog centra bjelovarsko-bilogorske županije, gđa.
Stana Prskalo iz Centra za socijalnu skrb, gđa. Jasna Barić iz udruge IRIS, gđa. Sanja Klauda- predsjednica Prekršajnog suda u Bjelovaru, gđa. Elvira Koić sa djelatnosti za psihijatriju Opće bolnice Bjelovar, gđa. Lidija Novosel, ravnateljica Turističko ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar te predstavnice PU bjelovarsko-bilogorska gđa. Monika Zorić i gđa. Barbara Vukalović.

Izneseni su i neki važni statistički podaci, na primjer da je broj slučajeva nasilja u obitelji porastao u odnosu na ranije godine (2006.godine – 509 prekršaja, a u 2011.godini – 642 prekršaja), što je gotovo jedno do dva prijavljena slučaja dnevno.  Djelomično je to u svezi i sa češćim prijavljivanjem te vrste prekršaja. Psihijatrija ima svoje mjesto u ovim slučajevima, pa i tada kada su odlučujući čimbenik za pojavu nasilja na primjer bolesti ovisnosti ili duševna bolest, međutim također se intervenira i kada je riječ o akutnom stanju opijenosti mada to u osnovi nije posao psihijatrijske službe. Za adekvatno provođenje liječenja osoba oboljelih od bolesti ovisnosti potrebno je subspecijalizirati djelatnost psihijatrije, te svakako povećati i broj kreveta kako bi se te osobe moglo primati. Sve veća potreba za liječenjem žrtava obiteljskog nasilja, ali i zlostavljača, koji su ponekad i ovisnici, opravdava barem još pet bolesničkih postelja u Djelatnosti psihijatrije, koje se uskoro očekuju.

Trenutno je vrlo važno znati da se osniva međuresorni multidisciplinarni tim, kako bi se što uspješnije suzbilo nasilje u obiteljima i pomoglo žrtvama takvih događanja.

Bez zajedničkog sustavnog i planskog djelovanja, kroz programe koje će pokretati i podržavati i lokalna i globalna mreža upravljačkih struktura, tj. resorna ministarstva, nemoguće je postići očekujuće rezultate.

Trenutno je najvažnije osvijestiti žrtvu nasilja kao i njenu okolinu da nasilje nije prihvatljivo te važnost prijavljivanja istoga i da će u slučaju prijave žrtvi biti ponuđena zaštita i pomoć.