Općenito

Djelatnost za kirurgiju radi na površini od oko 2600 m2. Operativni blok i ispod njega ambulantni blok priključen je istoj zgradi kao aneks. U polovici prizemlja zgrade nalaze se Odjel za traumatologiju s 22 kreveta te prostorije s pratećim sadržajima i administracijom Djelatnosti. U drugoj polovici nalazi se anesteziološka služba s jedinicom intenzivnog liječenja.

Na katu zgrade smješteno je 13 bolesničkih soba i to u lijevom krilu ženska i dječja strana, a u desnom muška strana. Kirurški rad odvija se u pet dijelova: ambulanti trakt, operativni trakt, odjel abdominalne kirurgije, traumatološki odjel,odjel za vaskularnu kirurgiju i odsjek plastično-rekonstruktivne i estetske kirurgije.

Godišnje se obavi oko 1500 srednje velikih, većih i velikih operativnih zahvata, te do 4000 malih operativnih zahvata u ambulatornom zbrinjavanju. U kirurškoj ambulanti godišnje se obavi oko 24000 pregleda (prvi i kontrolni pregledi, prevoji i gipsevi).

Obavljamo gotovo sve programske i hitne operacije u abdomenu koje se rade u svim većim centrima u Hrvatskoj, a ne obavljamo samo neke, vrlo rijetke operacije subspecijalističke naravi. Iz područja traumatologije obavljamo sve operativne zahvate, osim nekih zahvata na zdjelici i kralježnici.

Od 2005. obavljamo i operacije osteosinteze uz pomoć gama čavla, a od 2006. g. i ukotvljenog čavla. Neurokirurške zahvate obavljamo rijetko i to samo u slučajevima vitalne indikacije kada se bolesnik ne može transportirati u Zagreb.

U 2005. i 2006. godini uloženo je dva milijuna kuna u moderniziranje opreme i instrumentarija, tako da trenutno Djelatnost za kirurgiju raspolaže najmodernijim endoskopskim stupom za izvođenje najsofisticiranijih laparoskopsih operacija u abdomenu, ultrazvučnim nožem, te instrumentarijem za nove tehnike u traumatologiji poput gama i ukotvljenog čavla.

Nove metode i postupci :

  • laparoskopsko odstranjivanje žuči, slijepog crijeva i hernije (preponske i trbušne stjenke)
  • laparoskopske resekcije želudca i debelog crijeva
  • laparoskopska eksploracija glavnog žučovoda (ductus choledochus)
  • laparoskopske operacije preponske kile (TAPP i TEP)
  • operacija hemeroida stapler metodom Longo
  • operativno rješavanje prijeloma Gama čavlom (ILN), ukotvljenim čavlom te DHS čavlom
  • operativno liječenje prijeloma kuka ugradnjom parcijalne (PEP) i totalne (TEP) endoproteze